
Bir Bayanın Erkek Doktora Gitmesi Caiz Mi?
Bir bayan ve bir erkek doktor olup seçme şansımız varken eğer biri diğerinden çok daha ehil ise bu durumda cinsiyetten ziyade uzmanlığa bakılır. Fakat uzmanlık seviyeleri eşit ise bu durumda bir bayanın, bayan doktor varken erkek doktora tedavi olması caiz olmaz.
Hasta bir kadın, muayene, tedavi ve ameliyat gibi şeylere muhtaç olabilir. Ancak kadın, hasta olduğunda ehliyetli bir kadın doktor varsa ona gidip muayene olabilir. Yoksa erkek bir doktora gider tedavisini ona yaptırır. Aksi takdirde erkeğe gitmesi günâh ve vebaldir. Kezalik bir erkek hasta olursa, ehliyetli erkek bir doktor varsa ona gitmeye mecburdur. Yoksa bir kadın doktora gidebilir.
Kaynak: Bedâ’ial-Senâî, c. 6, s. 2962
Es-Serahsî (6. 490/1097) bu hususta şöyle der:
“Kadında çıkan bir çıbanı tedavi edecek bir kadın (doktor) bulamaz, başka bir kadına tedavi şeklini öğretmek de mümkün olmaz ve hasta kadının ölmesi veya bitkin hale gelmesi yahut dayanamayacağı bir acının meydana gelmesi söz konusu olursa, bu yaranın bulunduğu yer dışında kadının örtünmesinde, sonra onu bir erkeğin tedavi etmesinde bir sakınca yoktur. Bu erkek, gücünün yettiği ölçüde yaranın bulunduğu yer dışındaki kısımlardan gözünü sakınır. Çünkü bir cinsin diğer cinse bakması daha ağırdır. Burada zarûret halinin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılır. Bu ise ölüm tehlikesidir, böyle bir tehlike ortaya çıkınca da zarûret miktarından fazlası mübah olmaz.”
| Kaynak; es-Serahsî, a.g.e., X/157
Burada kabul edilmiş genel ölçü şudur: “Zaruretler, kendi miktarınca takdir edilir.” Yani ne kadar ruhsatla o zaruret aşılacaksa, o ruhsatın ötesine geçmemek icab eder.
| İbn Âbidîn, Haşiyet-ü Reddi’l-Muhtâr, 6/371.
Şüphesiz Yüce Allah azze ve celle en doğrusunu bilir.